Belka
Środa, 3 Września 2025   imieniny: Izabela, Szymon, Joachim
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Przyznano wakacyjne staże w ramach "Szefa dla Młodych Talentów"

Data publikacji: 2017-07-03, Data modyfikacji: 2017-07-03
A A AWydrukDrukuj  
 
Przyznano wakacyjne staże w ramach

Blisko 1100 uczestników z całej Polski, dziewięć spotkań edukacyjnych, setki doświadczeń, tysiące inspiracji i niezliczona ilość wiedzy – tak można podsumować pierwszą odsłonę programu „Szef dla Młodych Talentów”. Edycję wieńczą staże w najlepszych restauracjach dla piętnastu wyróżnionych uczniów.

„Szef dla Młodych Talentów” to program odpowiedzialności społecznej, mający na celu wprowadzanie pozytywnych zmian w polskiej gastronomii. W jego ramach firma integruje szkoły gastronomiczne z sektorem HoReCa oraz wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej, stwarzając im możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. Pierwsza edycja programu okazała się wielkim sukcesem. W ciągu ośmiu miesięcy, od listopada 2016 do czerwca 2017 roku odbyło się dziewięć Mikserów Kulinarnych – bezpłatnych spotkań edukacyjnych dla uczniów szkół gastronomicznych – w których udział wzięło ok. 1100 uczestników z całej Polski. Pokazy kulinarne poprowadzili wybitni szefowie kuchni: Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Ernest Jagodziński, Kasia Daniłowicz, Michał Kuter, Wojciech Harapkiewicz, Jarek Walczyk i Martin Gimenez Castro. Prelekcji udzieliły wyjątkowe postacie świata gastronomii, m.in. Justyna Adamczyk, Malka Kafka, Jan Kuroń czy Dorota Minta. Miksery Kulinarne stanowiły źródło wiedzy z wielu różnych dziedzin takich, jak: kuchnia  Ameryki Południowej, surf’n’turf, czyli mięso w połączeniu z owocami morza, tradycyjne polskie przysmaki na bazie mąki, sposoby na dziczyznę, wszystko, co kucharz musi wiedzieć o tłuszczach, w jaki sposób nie marnować jedzenia i sprytnie gotować czy jak zrobić karierę w branży gastronomicznej.

Na uczestników czekały także konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Jedną z nich stanowiła kolacja degustacyjna w restauracji La Rotisserie połączona z edukacyjnym spotkaniem z szefem kuchni Pawłem Oszczykiem, którą zdobyła reprezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie. Natomiast uczniowie, którzy zdobyli najlepsze wyniki w quizach sprawdzających wiedzę na Mikserach Kulinarnych, wygrali staże w wiodących polskich restauracjach. Piętnastu najlepszych uczestników odbędzie tygodniową naukę w restauracjach: Babinicz, Tel Aviv, Narvil, Olszewskiego 128, A Nóż Widelec, Strefa i Salto.

informator-lokalny.pl, Źródło artykułu: MAKRO Polska
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 

Powiat garwoliński - powiat w województwie mazowieckim z siedzibą w Garwolinie, w skład którego wchodzą gminy: Garwolin, Łaskarzew, Pilawa, Żelechów, Borowie, Górzno, Maciejowice, Miastków Kościelny, Parysów, Sobolew, Trojanów i Wilga.

Powiat zajmuje powierzchnię 1 284 km²; aż 63% tej powierzchni to użytki rolne, co czyni powiat obszarem typowo rolniczym. Powiat poszczycić sie może także doskonale rozwiniętym przemysłem - działa tu ok 7 tysięcy podmiorów gospodarczych, w tym firmy z kapitałem zagranicznym - np.fabryka kosmetyków "Avon Operations Polska".

Powiat garwoliński to także bogactwo zabytków architektonicznnych do których należą między innymi: klasycystyczny kościół z 1831 r. z barokową dzwonnicą w gminie Borowie, wiatrak z 1868 r. w Chrominie,  drewniany młyn wodny z początku XIX wieku w Kamionce, dwór z XVII wieku w Górznie, kościół gotycki z XV wieku w Miastkowie, drewniany kościół z 1708 r w gminie Sobolew i wiele innych.

Na terenie powiatu krzyżują się drogi krajowe 17 i 76.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola